NASA: Toka po thith nxehtësi si asnjëherë më parë

Toka aktualisht po merr më shumë energji nga dielli sesa po jep. Kjo siguron që planeti ynë të nxehet gjithnjë e më shumë. Studiuesit nga NASA dhe Administrata Kombëtare e Oqeanisë dhe Atmosferës (NOAA) kanë ekzaminuar sesi është zhvilluar kjo që nga viti 2005.

Toka është vazhdimisht goditur nga rrezatimi diellor. Ajo pasqyrohet përsëri në hapësirë ​​përmes atmosferës, reve, oksigjenit atmosferik, tokës dhe ujit.

Ky efekt reflektues (albedo) krijon një çekuilibër të lehtë prej 0.30 për qind. Ky rrezatim i mbetur absorbohet nga atmosfera dhe sipërfaqja e tokës, kryesisht oqeanet, dhe shndërrohet në nxehtësi, transmeton Telegrafi.

NASA rregullisht mat ekuilibrin e rrezatimit të Tokës. Për të parë se çfarë ndryshimesh kanë qenë të dukshme që nga viti 2005, ekipi hulumtues përdori të dhëna satelitore nga NASA dhe Sistemi i Energjisë rrezatuese të Tokës (CERES) dhe të dhëna nga barkat autonome të quajtura Argo. Ata krahasuan energjinë e incidentit të matur në atmosferë me të dhënat mbi ngrohjen e oqeanit. Ato përbëjnë 90 për qind të nxehtësisë së thithur nga toka.

Toka thith dyfishin e nxehtësisë

Në 15 vitet e fundit, shkencëtarët kanë vërejtur një ndryshim shkatërrues këtu. Të dy grupet e të dhënave treguan se toka po thith rreth dy herë më shumë nxehtësi sot sesa ishte në vitin 2005.

Ky zhvillim është alarmant, thotë Loeb, autori kryesor i studimit. Një nga forcat shtytëse prapa këtij ndryshimi është rritja e emetimeve të bëra nga njeriu të gazrave serë siç është CO2. /Telegrafi